ARCHIVE

Individualno v standardu

Hise No34, pages 76-79

Arhitekt Niko Tiula je shrambo za seno, ki lezi v samem srediscu Helsinkov, spretno spremenil v stanovanjsko hiso. 

Stirinidadstropna zgradba v osrcju Helsinkov, v modni cetrti Uudenmaankatu, ki slovi po bohemskih barckih in restavracijah, modnih trgovinicah in umetnostnih galerijah, je nekoc sluzila za shranjevanje sena. Arhitekt Niko Tiula jo je popolnoma prenovil in spremenil v udobno, svetlo in cisto posebno stanovanjsko poslopje.

V zadnjem casu se v Helsinkih vse vec dvoriscnih poslopij spreminja iz oskrbniskih prostorov, kolesarnic in shramb v druzinske bivalne prostore in ateljeje. Stanovalci so pripravljeni zrtvovati lepe poglede na mesto za bivanje v zaprith dvoriscih, saj tu lahko uresnicijo tudi najbolj drzne in nenavadne nacrte in spreminajajo svoje stavbe ali stanovanja v tudi navzven zanimive arhitekture.

Ob zacetku gradnemih del je bila stavba na Uudenmaankatu neprimerna za bivanje. Najprej jo je bilo treba primerno izolirati in ojacati konstrukcijo, da bi lahko prenasala obtezbe, ki jih zahteva stanovanjska gradnja.

Arhitekt je dodal tudi nekaj oken in podaljsal najvecjo odprtino, da je pokrila celotno dolzino jugozahodne stene. Zunanji zid je odebelil skoraj za polovico.

Stanovanje ima zdaj tri nadstropja, vsako v velikosti 44 mq, in spalne prostore v 4. nastropju v velikosti 20 mq. Arhitekt je posebno pozornost posvetil komunikaciji med prostori in nadstropji, ki jih je povezal s stevilnimi notranjimi odprtinami. Hkrati pa je skusal lociti javne in zasebne dele hise. Tako na primer stopnice, ki vodijo v spalne prostore, skriva neprosojna ograja, sobe pa so razporejene tako, da vise ko se vzpenjamo, vec zasebnosti nam dajejo.

V pritlicju so preddverje in soba za goste, savna in kopalnica. Kuhinja, jedilnica in pomozna kopalnica so v prvem nadstropju, v drugem pa sta ateljejska dnevna soba in knjiznica. Spalnica je tik nad knjiznico, cisto na vrhu, tako da se atelje v vision raztegne kar cez dve nadstropji. Delitev prostora je bila zasnovana skaladno z zahtevami narocnika, ki je zelel, da je vsak osnovni bivalni prostor v svojem nadstropopju. Osnovni namen tega je bil zmanjsati prehodnost stirih nastropij in omogociti hkratno izvajanje razlcnih dejavnosti v hisi.

Glede na to, da stavba stoji na dvoriscu, ni bilo potrebe po tem, da bi povrnili njen prvotni videz. Prenova je sledila sodobnim smernicam in bila povsem v nasprotju z nekdanjim poslopjem in okoliskimi zgradbami.

Notranji prostori so narejeni iz osnovnih materialov brez dekoracije. Da bi dosegli zahtevano kakovost detajlov in izrazili individualnost prostora, je bila vecina elementov narejenih posebej, po meri. Pravzaprav je bil vsak kos pohistva narejen posebej za to hiso in vsi elementi so bili prilagojeni potrebam stranke. Kopalnice in delovni prostori so loceni s posebej projektiranimi predelnimi stenami iz neprosojnega stekla. Betonske klopi in umivalniki v kopalnici in na straniscu so narejeni po narocilu. Tla bivalnih prostorov pa so oblozena z deskami Aikhi iz Laponske.

Zaradi premisljene opreme in iznajdljivosti prostorkse zasnove je ta hladno-sodobno prenovljeni skedenj ohranil udobje in domacnost, da je videti zgolj kot prijetna hiska, ugnezdena med visoke stanovanjske bloje.



Skupna kvadratura: 152 mq
Projektiranje in gradnja: 2000-2001

YOU MAY ALSO LIKE

STORYBOARD

from the drawing table

RiverRun Estates Masterplan Development

The 100-acre development, which will be known as RiverRun Estates, comprises 1,258 residential units - over 600 townhouses and villas; and more than 600 apartments, a retail promenade, a school, a water themepark, a boat club and a boutique hotel.